مار و عقرب گزیدگی!
《توجه داشته باشید پس از مار و عقرب گزیدگی تنها روش؛ انتقال سریع فرد به مرکز درمانی و بی حرکت کردن عضو آسیب دیده است و هیچ روش دیگری از جمله شکافتن زخم،میک زدن زهر،داغ کردن و سوزاندن،شوک الکتریکی و داروهای محلی تاثیر خاصی ندارد》
با شروع فصل گرما احتمال برخورد با مار و عقرب در برخی مناطق بیشتر از روزهای دیگر است.
نکته مهم این است که هنگام برخورد با مار و( یا در صورت بدشانسی) مار گزیدگی چه اقدامی باید انجام دهیم.
سالانه حدود ۴۵۰۰ تا ۶۵۰۰ مارگزیدگی در کشور گزارش می شود که فقط ۳ تا ۹ مورد منجر به فوت شخص می شود.
مسئله مهم فاصله ایمن با مار است و جالب است بدانید تهاجمی ترین مار ایران یعنی افعی جعفری هم تا جایی که می تواند از درگیری با انسان گریزان است و تنها کافیست منتظر بمانید تا محیط را ترک کند!
اما در صورت مار و یا عقرب گزیدگی فقط باید آرامش خود را حفظ کنید و جای زخم را استریل و پانسمان کنید.
یادتان باشد به هیچ وجه جای زخم را با تیغ باز نکنید. زهر در ثانیه های اول وارد بافت می شود و شکافتن زخم فقط خونریزی بیشتر به بار می آورد و روند درمان را کندتر می کند!
مهمترین مسئله حفظ خونسردی و آرامش است که باعث می شود زهر دیرتر در بدن پخش شود.
به هیچ وجه سعی در گرفتن مار پس از گزیدگی نکنید، چون بار اول معمولا بخش کوچکی از زهر تزریق می کند اما وقتی احساس خطر جدی کند برای بار دوم تمام زهر خود را تزریق خواهد کرد!
تنها اگر امکان عکس گرفتن از مار وجود دارد تهیه کنید.
زهر، ماده آلی پیچیده ای هست و مار برای تولید آن خیلی انرژی صرف می کند. پس ترجیحش به مصرف نکردن آن است و حتی در برخی موارد زهری به بدن قربانی منتقل نمی شود!
به منظور کمک اولیه در مورد یک فرد مار یا عقرب زده می توان اقداماتی همچون آرامش دادن به بیمار و اطرافیان و انتقال سریع فرد عقرب زده به مرکز درمانی و بی حرکت کردن عضو آسیب دیده و پایین تر نگه داشتن از سطح قلب را انجام داد.
همچنین می تواند با استفاده از یک باندکشی یا نوار پارچه ای چند سانتیمتر بالاتر از محل گزیدگی محکم ببندید تا جریان لنف متوقف شود.
استفاده از داروهای محلی ،تیغ زدن، داغ کردن، سوزاندن و … به هیچ وجه توصیه نمیشود.
«دانیال فرهیخته – کارشناس بهداشت»