نکاتی در مورد استفاده از موادغذایی منجمد (یخ زدایی مواد غذایی)
«دانیال فرهیخته – کارشناس بهداشت»
در اکثر مواقع مشاهده میگردد که یخزدایی موادغذایی بهصورت نادرست انجام میگیرد.
یکی از بدترین روشهای یخزدایی قرار دادن مواد پروتئینی (مثل گوشت) بهصورت مستقیم داخل آب میباشد که باعث تسریع در خارج شدن خونابه و پروتئینها و مواد مغذی آن و تسریع در فساد آنها میباشد.
یخزدایی مواد غذایی منجمد شده در دمای اتاق روش صحیحی نیست. به یاد داشته باشید رشد باکتریها در مواد غذایی بین ۵ تا ۶۰ درجهی سلسیوس میباشد و دمای اتاق معمولاً بین ۲۰ تا ۲۲ درجهی سلسیوس است.
اگر گوشت منجمد را در دمای اتاق به مدت دو ساعت رها کنید، مطمئناً باکتری هایی همچون باکتری E.coil در بافت گوشت رشد خواهد کرد.
مواد غذایی منجمد را داخل یخچال یخ زدایی کنید
این روش برای یخ زدایی انواع گوشت، سبزیجات و غذاهای یخ زده مناسب و امن است. اما توجه داشته باشید که مواد منجمد را در طبقهای از یخچال قرار دهید که خنک ترین بخش یخچال میباشد. این روش یخ زدایی مواد منجمد نسبت به روشهای دیگر کمی وقت گیر است، اما از رشد باکتری در فرآیند یخزدایی جلوگیری می کند.
یخ زدایی گوشت و سبزیجات منجمد در ظرف آب سرد
اگر فرصت کافی برای یخزدایی موادغذایی منجمد شامل گوشت و سبزیجات داخل یخچال را ندارید، از یک ظرف آب سرد برای یخزدایی استفاده کنید. قبل از قرار دادن مواد غذایی منجمد داخل آب سرد آن را در یک کیسه پلاستیک اضافه بهخوبی بپیچید و درب آن را محکم ببندید تا از نفوذ آب به داخل مواد غذایی جلوگیری کنید. فراموش نکنید که آب داخل ظرف قبل از آنکه به دمای آتاق برسد باید تعویض شود. به کمک این روش فرآیند یخ زدایی به مدت ۳۰ دقیقه انجام خواد شد، اما مواد غذایی منجمد در ابعاد بزرگتر، مثل یک مرغ کامل معمولاً ۳ ساعت باید در آب سرد باقی بماند تا یخ زدایی شود. توجه داشته باشید که مواد غذایی که به این شیوه یخزدایی میشوند باید بلافاصله طبخ شوند و نباید دوباره منجمد شوند.