به مناسبت روز جهانی دیابت! (بیماری قند خون)
به گزارش اخبار جهرم، دیابت «یک بیماری مزمن و ناتوان کننده با هزینههای هنگفت» است که خانوادهها، دولتها و کل جهان با آن مواجه هستند.
دیابت یک عارضه ناشى از اختلال در تولید و یا عملکرد انسولین در بدن است. انسولین هورمون یا مادهاى است که در لوزالمعده (پانکراس) تولید مىشود و سلولها را قادر مىسازد تا گلوکز را از خون بگیرد و براى تولید انرژى استفاده کنند.
انواع دیابت
دیابت تیپ یک: نتیجهی ناتوانی بدن برای تولید هورمون انسولین مورد نیاز متابولیسم قند در بدن است. افراد مبتلا به این تیپ دیابت، نیاز به درمان با انسولین دارند. این بیماری را قبلا «دیابت وابسته به انسولین» مینامیدند.
دیابت تیپ دو: این دیابت نتیجهی مقاومت به انسولین است و در آن، سلولها نمی توانند بطور منظم و مداوم از انسولین استفاده کنند. این فرم قبلا به نام دیابت «غیر وابسته به انسولین» یا «ملیتوس» نامیده میشد.
دیابت تیپ سه: در دوران بارداری، در خانمهای بدون عارضه قبلی، این نوع دیابت بروز میکند و میتواند عامل بروز دیابت در دوران بعدی زندگی مادر و کودک شود.
تیپ ۲ دیابت، به سرعت در حال گسترش است و برآورد شده است، ۹۰۰ میلیون نفر مبتلا یا در معرض ابتلا به تیپ ۲ دیابت هستند.
عوارض بیماری به صورت بیماریهای قلبی-عروقی، آسیبهای چشمی، نارسایی کلیوی و زخمهایی که به درمان پاسخ نمیدهند، بروز میکند. عمر مبتلایان به تیپ ۱ دیابت میتواند تا ۲۰سال کاهش یابد.
دیابت نوع یک قبل از ۴۰ سالگی بروز می کند وارتباطی با چاقی ندارد، ولی چاقی از عوامل مساعد کننده ابتلا به دیابت تیپ ۲ است.
«دانیال فرهیخته – کارشناس بهداشت»