• امروز : شنبه - ۱۳ اردیبهشت - ۱۴۰۴
  • برابر با : 6 - ذو القعدة - 1446
  • برابر با : Saturday - 3 May - 2025
کل اخبار 2787اخبار امروز : 0
0

محمدکریم اشراق؛ فرهنگ‌دوست جهرمی

  • کد خبر : 9825
  • ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۸:۵۹
محمدکریم اشراق؛ فرهنگ‌دوست جهرمی

محمدکریم اشراق؛ فرهنگ‌دوست جهرمی به گزارش اخبار جهرم، محمدكريم اشراق فرزند حاج علی‌محمد اشراق زاده‌ی ۱۳۲۵ در جهرم، شاعر، حقوقدان، نویسنده، جهرم‌شناس و نسخه‌شناس است. خاندان اشراق از گذشته به هنر و ادب‌ و فرهنگ‌دوستی شهره بودند و این بیت در محلۀ گازران دربارۀ این خاندان مشهور بود: «ز اشراقیان هر که برخاسته/ سر و […]

محمدکریم اشراق؛ فرهنگ‌دوست جهرمی

به گزارش اخبار جهرم، محمدكريم اشراق فرزند حاج علی‌محمد اشراق زاده‌ی ۱۳۲۵ در جهرم، شاعر، حقوقدان، نویسنده، جهرم‌شناس و نسخه‌شناس است. خاندان اشراق از گذشته به هنر و ادب‌ و فرهنگ‌دوستی شهره بودند و این بیت در محلۀ گازران دربارۀ این خاندان مشهور بود: «ز اشراقیان هر که برخاسته/ سر و روی خط را بیاراسته».

وی از کودکی از محضر علمای جهرم چون: مرحوم آیت‌الله سید حسن شریعتمداری، مرحوم عنایت‌الله احیا، مرحوم علی‌اصغر اشراق و .. در مدرسۀ خان بهره برد و دیپلم خود را در رشتۀ ریاضی از دبیرستان خواجه نصیر گرفت و سپس در رشتۀ کارشناسی حقوق سیاسی دانشگاه تهران پذیرفته شد. در این دانشگاه وی از محضر استادانی چون: محمود شهابی، علی‌اصغر حکمت و دکتر حمید عنایت بهره برد و کارشناسی ارشد خود را در همین رشته در سال ۱۳۴۸ از همین دانشگاه اخذ کرد. وی همچنین در این سال‌ها، از محضر علما و فضلای زیادی بهره برد، مثلاً تابستان‌ها با سفر به مشهد در محضر استاد الهی قمشه‌ای تلمذ کرد.

اشراق از سال ۱۳۵۰ به استخدام وزارت امور خارجه درآمد و به عنوان نمایندگی ادارۀ اول سیاسی به نیویورک عزیمت کرد. با وقوع انقلاب اسلامی، از سال ۱۳۶۰ به مدت ۹سال به عنوان نمایندۀ رابط ایران به شهر لاهه در هلند رفت و ترتیب استقرار دیوان داوری دعاوی ایران (دیوان لاهه) را داد. پس از بازنشستگی وی مشاور حقوقی در سازمان منع تسلیحات شیمیایی، روابط خارجی سازمان و دستیاری مزایا و مصونیت‌های سیاسی بوده است.

بر اساس نوشته‌ها و یادداشت‌های خودنوشت اشراق، وی از ۱۲سالگي مشغول به جمع‌آوري و يادداشت‌برداري در زمينه‌هاي مختلف ادبي و علمي بود و از کودکی با تخلص اشراق شعر می‌گفت.

وی در ۲۶سالگي يعني سال ۱۳۵۱ كتاب بزرگان جهرم را مشتمل بر شرح و احوال و آثار ۸۱ نفر از رجال و سخنوران و دانشمندان و خوش نويسان و پزشكان جهرم را به عنوان اولين كتاب در حوزۀ مشاهیر و مفاخر جهرمي، چاپ و منتشر کرد. به گفتۀ وی، مشوق وی برای این کار، مرحوم جعفر پیمان بوده است. وی در نگارش کتاب بزرگان جهرم از یادداشت‌های یکی دیگر از بستگان به نام مرحوم نصرالله اشراق که تذکرۀ جهرم‌نامه را به شیوۀ فارسنامه در دوران قاجار نوشته بود، بهره برد.

اشراق طی ۵۰ سال اخیر مشغول به تحقيق در زمينه‌های فرهنگی و جهرم‌شناسي بوده و بیش از ۱۰ هزار فيش جديد دربارۀ جهرم تهيه و جمع‌آوري كرده است. به این منظور وی از بسياري از كتابخانه‌هاي كشورهای داخلی و خارجی بازديد کرده و در حال تصحیح و افزودن به تفصیل تاریخ و رجال جهرم است.

برخی از آثار وی عبارت است از: بزرگان جهرم(۱۳۵۱)، تاریخ و مقررات جنگ در اسلام(۱۳۶۰) تاریخچۀ خاندان اشراق به نام شاخه‌های گل سال(۱۳۶۹)، ترجمۀ کتاب آذربایجان در تاریخ معاصر ایران(۱۳۷۶).

وی مقالات مختلفی نیز در این سال‌ها در نشریات مختلف منتشر کرده است که از جملۀ آن‌ها به: «یاد باد آن روزگاران، یاد باد؛ خاطراتی درباره برخی از علمای گذشته روحانی جهرم» و در کتاب هادی‌نامه(۱۳۹۹)، «نامه‌ها و اظهار نظرها»(دربارۀ سرایی و شاعران جهرم)(۱۳۵۷)و«مولانا شمس‌الدین خفری»(۱۳۵۲) می‌توان اشاره کرد.
مرحوم طوفان، نام وی را به عنوان یکی از جوانان ادیب، پرتلاش و خوش‌ذوق جهرم در کتاب شهرستان جهرم برده است‌.

از محمدکریم اشراق به عنوان پیشکسوت تحقیقات جهرم‌شناسی با حضور آیت‌الله دژکام، امام جمعۀ وقت جهرم و علی‌حسین رعیتی‌فرد، فرماندار وقت جهرم به همت دانشگاه جهرم، مرکز جهرم‌شناسی، شهرداری و سایر نهادها در سالن بهزیستی جهرم در آبان ماه سال ۱۳۹۲ تقدیر شد.

#بزرگان_جهرم
#روزی_روزگاری_جهرم

لینک کوتاه : https://khabarestanejahrom.ir/?p=9825

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.